Товариство Червоного Хреста Шевченківського району

Головна » 2016 » Жовтень » 19 » Всесвітній день боротьби з раком молочної залози
19:18
Всесвітній день боротьби з раком молочної залози

Всесвітній день боротьби з раком молочної залози

20 жовтня

 флешмоб сестер милосердя Шевченківського району м.Дніпро

суспільно з волонтерами громадської організації "Журавка"

Майже 10 років тому ця хвороба вийшла на перше місце серед всіх онкологічних «жіночих» захворювань і з того часу утримує сумне лідерство: щороку у 1,3 млн. жінок у світі діагностується ця хвороба.

За останні два десятиліття рівень захворювання на рак молочної залози зріс на 30%. Однак смертність не збільшилась завдяки поліпшенню діагностики і методів лікування.

Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка. Чинниками, які підвищують ризик , є: вік понад 40 років, спадкова схильність, пізня менопауза, ранній початок місячних (до 12 років) , пізні перші пологи (понад 30 років) або їх відсутність, переривання вагітності, фіброзно-кістозна мастопатія, ожиріння, куріння. До цього переліку можна додати погану екологію, гормональні порушення , неправильне харчування, алкоголь. Все це в індивідуальному поєднанні нерідка призводить до раку.

Нажаль, пізнє виявлення цього захворювання є однією з головних причин того, що в Україні зростання захворюваності супроводжується високим рівнем смертності, хоча в світі помітна тенденція до її зниження. Рак молочної залози діагностується в запущених стадіях у 25% українських пацієнток, і половина з них помирає протягом першого року після виявлення.

Не останню роль у пізньому зверненні до лікарів відіграє необізнаність суспільства щодо справжнього стану проблеми захворювання на рак молочної залози, не контрольований державою стихійний реквізит самореклами «народних цілителів». Через неправильне лікування хворі втрачають час, а хвороба набирає обертів.

Тривалість нормального життя хворих на рак молочної залози після встановлення діагнозу на початкових стадіях хвороби ( так звана нульова, перша і максимум друга, а всіх стадій п’ять) і правильно проведеного лікування становить понад 25 років.

З метою раннього діагностування кожна жінка повинна володіти технікою самостійного обстеження молочних залоз і проводити її щомісячно.

А також щорічно проходити УЗД молочної залози жінкам віком від 20 до 39 років, та мамографію для жінок віком після 40 років.

Переглядів: 875 | Додав: Mango | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]